Jedinstvena, ujedinjena i suverena BiH u EU

Posvećenost daljim eurointegracijama Bosne i Hercegovine, podrška mandatu EUFOR-a na očuvanju sigurnosti i zahtjev za daljim razoružavanjem i deminiranjem, poruka je ministara vanjskih poslova EU sa sastanka u Luksemburgu.

Jedinstvena, ujedinjena i suverena Bosna i Hercegovina u Evropskoj uniji – za to se zalažu države članice Unije, ako je suditi po zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova okupljenih na sastanku u Luksemburgu. Oni su usvojili zaključak o Bosni i Hercegovini u kome ponavljaju svoju, kako kažu, “nedvosmislenu posvećenost” EU perspektivi BiH.

Pozdravili su najavu lokalnih izbora zakazanih za 15. novembar, a posebno lokalne izbore u Mostaru koji će biti održani u decembru, punih 12 godina nakon posljednjih izbora u tom gradu.

Zbog toga su pozvali sve političke aktere u BiH da se, kako su rekli, “suzdrže od provokativne retorike podjela tokom izbornog perioda” i da se fokusiraju na rješavanje 14 ključnih prioriteta koje je Vijeće utvrdilo prošle godine, a koji se tiču izmjena više pravosudnih zakona, reforme lokalne samouprave, ustavnih i brojnih drugih izmjena i reformi oko kojih se već dugo lome koplja.

Zajednička izjava objavljena je neposredno nakon što je u Briselu predstavljen izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine u kome se lideri te zemlje kritikuju zbog izostanaka rezultata na gotovo svim poljima. Međutim, članovi Predsjedništva BiH koji su nakon toga boravili u posjeti Briselu, za ovu sedmicu su najavili svoj sastanak sa koga će, kako su rekli, objaviti zajedničku izjavu u kojoj će pozvati sve institucije BiH da bez odlaganja rade na ispunjavanju 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Kako im je rečeno u Briselu, ukoliko budu nastavili rad tempom kojim su započeli rješavanje tih prioriteta, Bosna i Hercegovina bi mogla da dobije status kandidata za članstvo u EU – do ljeta slijedeće godine.

zavnews/nap.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *