Premijer Zvizdić otkrio: Postoji velika šansa da OPEC finansira brzu cestu Sarajevo-Goražde

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, nakon okončanja sastanka sa generalnim direktorom OPEC-a Suleimanom Jasirom Al-Herbishom, nagovijestio je mogućnost da OPEC finansira izgradnju brze ceste Sarajevo-Goražde, što bi moglo biti poznato već krajem septembra.

Zvizdić je podsjetio na značaj OPEC-a za BiH, kao i na značaj odluke da OPEC finansira s 48 miliona eura izgradnju poddionice Nemila-Donja Gračanica na Koridoru 5-C. Ukazao je na to da će u septembru Upravni odbor OPEC-a razmotriti mogućnost izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde.

– Federacija je već obezbijedila dio sredstava za tunel koji će se graditi u nekom od narednih mjeseci.  Ova saobraćajnica bi značajno skratila relaciju od Sarajeva do Goražda. Vrijeme vožnje bi trajalo 45 minuta. To bi u mnogome doprinijelo Goraždu, rekao je Zvizdić.

Al-Herbish je rekao da je Bosna i Hercegovina na posebnom mjestu za OPEC.

– Mi se vraćamo u naše sjedište u Beč, gdje ćemo od ponedjeljka raditi na pripremanju prijedloga za finansiranje projekta izgradnje brze ceste Sarajevo-Goražde”, otkrio je Al-Herbish.

Iz Vlade FBiH ranije je već ranije najavljeno da će se 100 miliona KM iz dobiti “BH Telekoma” usmjeriti u realizaciju izgradnje ove ceste sa tunelom kroz brdo Hranjen, a nakon sastanka iskazano je uvjerenje da će nedostajući dio sredstava odobriti OFID – razvojni Fond OPEC-a.

U aprilu je raspisan tender za odabir izvođača prve faze radova, koja podrazumijeva probijanje glavne i servisne cijevi tunela i izgradnju prilaznih portala, a izbor je odložila žalba jedne kompanije, koja je odbijena. Novi rok za prijavu zainteresiranih kompanija je bio 17. avgust. Prva faza radova trebala bi koštati oko 70 miliona KM, pa se procjenjuje da će za završetak projekta biti potrebno još oko 100 miliona KM.

Prije sastanka s premijerom Zvizdićem, generalni direktor OPEC-ovog Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Suleiman Jasir Al-Herbish, s predstavnicima Vijeća ministara BiH potpisao je u Sarajevu sporazum o finansiranju izgradnje poddionice od Nemile do Donje Gračanice na koridoru Vc.

Radi se o dva važna sporazuma kojima je osigurano oko 50 miliona eura za izgradnju dionice autoceste na koridoru Vc od Nemile do Donje Gračanice.

Projekat se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila – Donja Gračanica na koridoru Vc, a koja uključuje: 5,7 kilometara duge poddionice Nemila – Vranduk, 5,1 kilometara duge poddionice Vranduk- Ponirak, te 6,9 kilometara duge poddionice Ponirak – Donja Gračanica.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *