Dr. Slaven Kovačević: Članovi CIK-a su počinili krivično djelo

 

Iz Centralne izborne komisije BIH procurili su u javnost dokumenti koji direktno zadiru u Ustav FBiH, a o svemu tome se na društvenim mrežama oglasio i doktor političkih nauka Slaven Kovačević. On smatra da se radi o pravnom nonsensu.

– Prva stvar. Članovi 20.16A stav (2) preostali dio jasno piše da je kriterij zasnovan na popisu iz 1991. godine, dok stav (1) istog člana govori da se takav metod primjenjuje sve do konačne provedbe Anexa VII Daytonskog sporazuma, smatra Kovačević.

On dalje navodi da ovaj navodno radni materijal CIK-a, krši Izborni zakon BiH, onaj ostatak što je preostao nakon stavljanja van snage pojedinih odredbi.

– Tačnije, CIK time direktno legalizira ratne zločine i zločine protiv čovječnosti ili još tačnije, postaje saučesnik u njima kao dio UZP-a. To podliježe krivičnoj odgovornosti, dok te vječne i političkim manipulacijama sklone članove CIK-a ne štiti nikakav imunitet. Treba ih prijaviti nadležnom tužilaštvu ako nastave nezakonit rad, kaže Kovačević i dodaje:

Druga stvar. Nepoštivanje Ustava FBiH je krivično djelo i ako bi uopće išao ovaj prijedlog, treba podnijeti odgovarajuću prijavu protiv svih članova CIK-a. Istovremeno, treba odmah pokrenuti inicijativu za njihovu smjenu radi kršenja Izbornog zakona BiH, Ustava FBiH i Ustava BiH. Dosta je vječnih i poluvječnih članova CIK-a, jasan je Kovačević.

 

zavnews

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *