SDA poručila SDP-u: Povlačiti se u dramatičnim historijskim okolnostima znači raditi protiv vlastite zemlje i naroda

 

Nakon jučerašnje najave SDP-a BiH da će napustiti razgovore o Izbornom zakonu, oglasila se Stranka demokratske akcije (SDA), čije reagovanje prenosimo u cijelosti.

– Jučerašnja najava SDP-a da će napustiti razgovore o izmjenama Izbornog zakona jasno govori da oni nikada nisu ni željeli rješenje tog pitanja nego je namjera bila tim povodom izazvati haos i nestabilnost.

Izuzetno komplicirano pitanje izbornog zakonodavstva, što podrazumijeva i promjene ustava, je moguće riješiti isključivo konsenzusom svih parlamentarnih stranaka. Prilikom tih promjena mora se sačuvati osjetljivi balans etničkog i građanskog, jer to čuva stabilnost i može da odredi budućnost BiH. U ovome posebnu odgovornost imaju SDP i DF, pogotovo SDP koji je 2002. godine, za vrijeme Alijanse za promjene, prihvatio asimetrična rješenja u entitetskim ustavima.

Prihvatili su da u FBiH putem predsjednika i potpredsjednika entiteta i Doma naroda svi narodi odlučuju o svim pitanjima, a da u entitetu RS Bošnjaci i Hrvati ne odlučuju ni o čemu, pa čak ni o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa.

Prihvatili su da se potpredsjednici u FBiH pitaju o svemu s pravom veta, a da potpredsjednici u entitetu RS budu samo ikebana bez ikakvih ingerencija. Prihvatili su da Dom naroda FBiH odlučuje o svemu, a da Vijeće naroda u RS-u nema praktično nikakvih ingerencija. Zbog takvog SDP-ovog rješenja Bošnjaci i Hrvati u RS-u su spriječeni da ostvare bilo kakve svoje interese pa čak i vitalne. Nastavljajući takvu politiku ovih dana Nikšić ponovo nudi usluge svoje partije Miloradu Dodiku.

Stoga, SDA poziva OHR da se uključi u kreiranje rješenja izmjena Izbornog zakona, da ispravi ove greške i da se u bh. entitetima uspostave simetrična rješenja za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa. SDA će nastaviti sudjelovanje u svim razgovorima kojima je cilj pronalaženje najboljeg rješenja u interesu BiH i svih građana, ali neće prihvatiti ništa što nije rezultat konsenzusa svih parlamentarnih stranaka. Niko se ne može izuzeti od odgovornosti za ovaj proces.

SDP ne bi smio ponoviti grešku koju je napravio 1992.godine kada je zaledio svoje političko djelovanje. Biti suzdržan i pasivan u dramatičnim historijskim okolnostima znači raditi protiv interesa vlastite zemlje i naroda – navodi se u saopćenju SDA.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *