KCUS: Stiže jedan od najboljih aparata za liječenje pacijenata s malignom bolešću

 

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saopćio je da je započela isporuka dijelova jednog od najboljih aparata u regiji za potrebe liječenja bolesnika s malignom bolešću.

Služba za odnose s javnošću KCUS-a navodi da će dijelovi aparata stizati po ugovorenoj dinamici, te će tako biti ugrađivani i montirani. Očekuju da će u trećem mjesecu aparat biti pušten u rad.

KCUS nije imao pravilnu strategiju nabavki i zanavljanja opreme. Stari Linac iz 2004. godine stalno se kvario, što je remetilo proces rada i kvalitetu liječenja pacijenata – navodi se u saopćenju.

Ističe se da je menadžment KCUS-a (a nakon manje od dvije godine rada) stvorio uvjete za kupovinu linearnog akceleratora i to realizirao. Sva oprema KCUS-a koja je zastarjela bit će zanavljana po objektivnim potrebama klinika i utvrđenom planu.

– Uz izuzetno kvalitetno educirane uposlenike Klinike za onkologiju i novi linearni akcelerator (zadnje generacije) KCUS izlazi na vodeću poziciju u liječenju malignih bolesti u regiji – naglašava se.

Po riječima dr. Đenane Eminagić obavljen je tehnički i građevinski najzahtjevniji dio posla, montaža nosača za linearni akcelerator.

– Aparat posjeduje mogućnost primjene složenih tehnika radioterapije. Primjenom navedenih savremenih tehnika neće biti potrebe za upućivanjem pacijenata na liječenje u onkološke centre van teritorije BiH, čime se olakšava liječenje kako pacijentima tako i članovima porodica pacijenata. Nabavkom ovog linearnog akceleratora uštedit će se novac, koji će se preusmjeriti za nabavku nove opreme – rekla je Eminagić.

Kako kaže dr. Eminagić aparat posjeduje mogućnost primjene složenih tehnika radioterapije kao što je sterotaksa.

– Na taj način povećava se protok pacijenata kroz Centar za radijacijsku onkologiju, skraćuje se vrijeme čekanja na početak radioterapije koji je dosad bio limitiran postojećom starom opremom – saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS.

 

 zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *