Dijaspora u BiH godišnje pošalje 1,75 milijardi eura

 

Bosanskohercegovačka dijaspora, koja godišnje šalje u Bosnu i Hercegovinu 1,75 milijardi eura, što čini 13,5 % BDP-a Bosne i Hercegovine, dobro je integrisana u zemljama boravka, te ima veliki potencijal, ali i želju da doprinese razvoju BiH. Tim povodom USAID je u Sarajevu organizovao radni ručak s predstavnicima medija, sa željom da detaljnije predstavi projekat “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH”.

Takođe, imali su na umu ulogu medija koja je ključna za kreiranje pozitivne atmosfere za privlačenje i motivisanje dijaspore da se odluče na investiranje u svoju domovinu.

Ovaj program podrške potencijalnim investitorima iz dijaspore, koji je započet u aprilu 2017. a trajaće do 2022. godine, sprovodi USAID. Cilj projekta, čiji ukupan budžet iznosi 5,2 miliona dolara, je da promoviše, stimuliše i podrži investicije iz dijaspore u BiH.

Šef Misije USAID-a u BiH Peter Dafi, naveo je da su proteklih nekoliko godina analize pokazale da postoji ogroman neiskorišten potencijal dijaspore, a koji može mnogo doprinijeti, ne samo u smislu investicija, već i na drugi način.

“Jako je značajna i druga strana, a to je da dijaspora može da pokrene neke značajne ekonomske reforme”, istakao je Dafi.

Kako je rekao, od ovog projekta očekuju dovođenje većeg broja investicija u BiH, ali i poticanje dijaspore da bude malo aktivnija u smislu da bude glas koji će zagovarati više reformi.

Naravno, dodao je, postojaće izvjesni izazovi kao što su korupcija i težak poslovni ambijent. Međutim, Dafi smatra da ne treba ignorisati ove izazove, te da zajednički, uz pomoć medija mogu potaknuti lakšu i bržu registraciju biznisa u BiH, i na taj način pomoći dijaspori.

Šef projekta “Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH” Sanjin Arifagić, ukratko je predstavio projekat, te naglasio da dijaspora može imati ključnu ulogu u razvoju BiH, ali da ih je sve teže nagovoriti na povratak u svoju domovinu.

On je objasnio da kroz ovaj projekat imaju namjeru da pruže podršku 140 kompanija, što bi za rezultat imalo investicije od najmanje 22 miliona dolara i kreiranje najmanje 250 radnih mjesta. Podrška bi se ogledala u davanju finansijskih stimulansa u vidu nepovratnih grantova, te tehničkoj i savjetodavnoj podršci.

Prosječan grant iznosiće oko 30 do 35 hiljada eura, a kompanije koje mogu aplicirati ne smiju biti starije od pet godina, moraju biti registrovane u BiH, te na neki način povezane sa dijasporom.

Bh. preduzetnici koji su nakon povratka iz dijaspore osnovali svoje firme, Ajša Begović-Obarčanin i Muris Obarčanin, kao Jasmin Hošo, predstavili su svoje uspješne poslovne priče.

Bračni par Obarčanin je nakon povratka iz Holandije 2009. godine, tri godine nakon toga u Vogošći otvorio fabriku “MDG International” koja se bavi mašinskom proizvodnjom, i na taj način uspjeli povezati Holandiju i BiH.

Jasmin Hošo, povratnik iz Njemačke, s porodicom se vratio u BiH 1996. godine, a svoje znanje i kompetentnost pokazao je kao direktor kompanije “Tondach BiH”, ali i kao koordinator za jugoistočnu Evropu “Tondach Gleinstaetten”.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *