Zrak, Pretis, BNT: Giganti se dižu iz pepela!

Tri fabrike koje su bile giganti u bivšoj Jugoslaviji i koje su nakon rata jedva opstajale i godinama gomilale gubitke, prošle godine su „isplivale na površinu“ i poslovale pozitivno. Riječ je o kompanijama iz namjenske industrije Zrak Sarajevo, Pretis Vogošća i BNT-Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik, piše BiznisInfo.

Kompanija Zrak prije rata bila je jedan od giganata i zapošljavala je 4.000 ljudi, ali je nakon rata bila u velikim problemima. Kompanija je godinama gomilala gubitke i početkom prošle godine čak se govorilo da je pred gašenjem.

No, zahvaljujući novim ugovorima firma je prošle godine imala prihode od 3,5 miliona KM, i poslovala pozitivno sa dobiti od 66,7 hiljada maraka. Kompanija je na taj način nakon dugog niza godina ostvarila pozitivan finansijski rezultat.

Zrak se bavi proizvodnjom optičkih instrumenata za namjensku industriju. Danas zapošljava oko 120 ljudi što nije ni blizu prijeratnog nivoa, ali je sama činjenica da ponovo posluje pozitivno odlična vijest.

Pretis Vogošća prije rata je bio lider u bivšoj Jugoslaviji u proizvodnji oružja i municije, ali je nakon rata jedva opstajao. Od 2012. do 2016. godine firma je imala godišnje gubitke od 4 do 8 miliona KM.

Prošle godine Pretis je digao poslovne prihode na 23,4 miliona maraka, što je povećanje za oko 10 miliona u odnosu na godinu ranije, pa je godinu završio sa neto dobiti od skoro milion maraka (tačnije 990.799 KM). Firma je lani izvezla robe u vrijednosti od 20,5 miliona maraka.

Kompanija Bratstvo–Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) dospjela je u žižu javnost nakon što se krajem prošle godine pojavila informacija da je napravila prvu bh. samohodnu haubicu.

Osim toga, kompanija je lani nakon dugog niza godina poslovala pozitivno. Kompanija koja ima oko 300 zaposlenih lani je povećala svoje ukupne prihode na 10,5 miliona maraka, te uspjela godinu završiti pozitivno sa dobiti od 436 hiljada KM.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *