Izetbegović i Novalić podržali energetske projekte u Tuzlanskom kantonu

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i federalni premijer Fadil Novalić su na radnom sastanku sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona izrazili zadovoljstvo dosadašnjim aktivnostima izvršne i zakonodavne vlasti u tom kantonu, i dali podršku budućim projektima.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i predsjednik Skupštine TK-a Senad Alić, upoznali su Izetbegovića i Novalića s realiziranim aktivnostima i projektima Vlade i Skupštine TK, kao i brojnim inicijativama koje su do sada upućene prema višim nivoima vlasti.

– Zajednički cilj ovih inicijativa jeste postizanje ravnopravnog tretmana TK prije svega po pitanju raspodjele javnih prihoda, načina vraćanja ino – duga, raspodjele grantova i subvencija sa federalnog i državnog nivoa. Po svim ovim stavkama Tuzlanski kanton je znatno oštećen i promjene u skladu sa inicijativama bi život građana u Tuzlanskom kantonu učinile znatno ugodnijim – rekao je Gutić i dodao da, ukoliko se uzme u obzir polazna osnova s koje je startovao Tuzlanski kanton, onda postignuti rezultati još više dobivaju na značaju.

Posebna pažnja na sastanku je posvećena trasi autoceste Sarajevo – Beograd, te su akcentirane sve one prednosti koje nudi ideja trase koja bi prolazila kroz Tuzlanski kanton.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i federalni premijer Fadil Novalić podržali su ovu, ali i druge inicijative koje je uputio Tuzlanski kanton. Podršku su dali i realizaciji velikih elektroenergetskih projekata, Termo bloka 7 u Termoelektrani Tuzla i Termoelektrani Banovići, ističući da ova dva projekta nemaju alternativu ukoliko želimo razmišljati o elektroenergetski nezavisnoj BiH.

Osim Gutića i Alića, današnjem su sastanku prisustvovali federalni poslanik Mirsad Kukić, zastupnici u Skupštini TK Mirza Omerdić i Midhat Čaušević, te ministar unutrašnjih poslova TK Husein Topčagić.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *