Učenik Benjamin proizvodi povrće: Vršnjaci misle da je ovo posao za “seljake”

Uz redovne školske obaveze, srednjoškolac Benjamin Crljenković (18) iz Sanskog Mosta, bavi se plasteničkom proizvodnjom i u proteklih nekoliko godina uspio je postati jedan od većih proizvođača na ovom području, pišu Nezavisne novine.

Crljenković pohađa četvrti razred Srednje poljoprivredne škole “Sanus futurum” i kaže kako je u prilici da sve što nauči tokom školovanja primijeni u praktičnom radu.

On ima četiri plastenika i na površini od oko 500 kvadratnih metara proizvodi paradajz, papriku, patlidžan, salatu, blitvu, luk i ostale povrtlarske kulture, dok na otvorenom prostoru sije krompir i strne žitarice.

Ovaj mladić kaže kako se prije nekoliko godina posvetio poljoprivrednoj proizvodnji, nakon što je njegov otac otišao na rad u Njemačku, te dodaje kako mu u svakodnevnim poslovima pomaže majka.

Objašnjava kako u proizvodnji primjenjuje savremene agrotehničke mjere i tehnike, a ovih dana privodi kraju sadnju u plastenicima.

“Najzahtjevniji dio posla je da se zemljište u plastenicima pripremi na adekvatan način, znači da se obogati mineralima i gnojivom, te da se potom posadi sjeme. Sastavni dio proizvodnje je uzgajanje rasada i to se mora na najkvalitetniji način uraditi kako bi biljka bila postojana i rodna”, objašnjava Crljenković.

On nema slobodnog vremena kao njegovi vršnjaci, jer poslije škole odlazi u plastenik i bavi se poslom koji zahtijeva mnogo truda i odricanja.

Dodaje kako ga žalosti stav većine vršnjaka koji smatraju da je poljoprivreda posao za “seljake” i da od njega treba bježati glavom bez obzira.

Svoje proizvode plasira na domaće tržište, a samo tokom protekle godine zaradio je dovoljno novca za polaganje vozačkog ispita, a potom je sebi kupio i citroen C3.

Mladi poljoprivrednik ne zapostavlja učenje i jedan je od najboljih učenika u generaciji poljoprivrednih tehničara, koji ove godine završavaju srednju školu. On planira upisati Poljoprivredni fakultet u Sarajevu.

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *