SDA: Dodik i Čović su odgovorni za trenutnu situaciju u BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) s gnušanjem odbacuje jučerašnje optužbe upućene sa banjalučkog sastanka Milorada Dodika i Dragana Čovića.

– Radi se o drskoj zamjeni teza, jer su upravo Dodik i Čović odgovorni za trenutnu situaciju u BiH, sa svojim zahtjevima za dodatne etničke podjele u BiH, pokušajima rušenja Ustavnog suda BiH, nepoštivanjem njegovih odluka, protuustavnim referendumima koji destabiliziraju državu – saopćila je danas SDA.

Iz te stranke navode da se SDA i predsjednik Bakir Izetbegović bore protiv takvih pokušaja i da “izgleda da je upravo to naša krivica o kojoj Dragan Čović govori”.

– Prihvatamo takvu krivicu i sasvim sigurno ćemo nastaviti da takve pokušaje sprječavamo. Suprotstavljat ćemo se podjelama, diskriminaciji, segregaciji, secesiji, smanjivanju kapaciteta države BiH i svakom i svačijem djelovanju na štetu BiH – naglašava SDA.

Upravo te i takve političke snage, SDA smatra odgovornim za krizu, uključujući i one koji su onemogućili primjenu principa pravnog kontinuiteta odluke Predsjedništva BiH iz 2002. i sprječavali podnošenje zahtjeva BiH za reviziju presude iz 2007. po tužbi protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Borit ćemo se svim snagama i svim sredstvima da očuvamo Bosnu i Hercegovinu, i nikad nećemo dozvoliti da oni koji razbijaju Bosnu i Hercegovinu nadjačaju – naglašava se u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *