Pročitaj i saznaj jesi li spreman prihvatiti izazov

Jeste li spremni na jedan, hajde, neka bude, sedmodnevni post – ali ne post od hrane, već post od loših misli, ili da budemo još precizniji – POST OD KUKANJA.

Jeste li spremni da narednih sedam dana ne kukate ni zbog čega? Ni zbog vrućine, ni zbog hladnoće, ni zbog neljubaznih ljudi, ni zbog susjeda, plaće, djece, partnera? Možemo li to?

Kada bismo u ovim danima, uspjeli sebi pokloniti barem sedam dana POSTA. Da ne kukamo. Možemo konstatirati, ali da ne lamentiramo i da ne ponavljamo loše riječi u nedogled. Kao ptice kukavice.

Je li vam to kukanje do sada donijelo nešto dobro? Jeste li imali neki benefit – osim visokog pritiska, nesanice, bola u želucu, ukućana i prijatelja koji vas izbjegavaju? Probajmo 7 dana da sve prihvatimo s riječima – sve se događa baš onako kako se treba događati.

Hajde da počnemo učiti – da budemo bolji sebi, a time i svima oko sebe. Hajde da učimo iz svojih grešaka, da budemo zahvalni za svaki trenutak, za ljude, za sve stvari koje nam se događaju.

Znam – reći će neko – kako da ne kukam kad na vrućini nemam klimu, kad na hladnoći nemam grijanje, moram na posao, moram kuhati, moram…

Da vas pitamo – a možete li nešto od onoga na što se žalite da popravite? Ako možete, ne kukajte, već popravite i sredite. Ako ne možete popraviti to nešto, niti vam ljudi koje gnjavite svojim kukanjem mogu pomoći, opet prestanite. Ako ne možete prestati kukati, onda ovaj izazov i nije za vas.

Ako ste izazov prihvatili – zamolite i ljude oko vas da ne kukaju, a ako neće prestati, vi se sklonite, ili im recite da ih ne slušate. Možemo li sedam dana pokušati? Ako vas ima koji ste voljni, ostavite poruku ili komentar, budimo jedni drugima podrška – i da, hajde da vidimo – možemo li proširiti ovaj izazov i pokrenuti ljude da misle dobro i da očiste mozak od loših misli i izgovaranja lošeg.

Izazovite i vi svoje prijatelje – podijelite ovaj tekst!

savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *