Nikad ne reci “moram” i bit ćeš produktivniji

Dizajnersko razmišljanje pomaže u ostvarivanju ciljeva. Kad prestanete tražiti razloge da biste zadovoljili sebe, povećat ćete šanse za promjene u ponašanju, a time i za produktivnost.

Recept za uspjeh skriva se u mislima i riječima. Neprestano korištenje izgovora zapravo je laganje samog sebe, kaže prof. Bernard Roth s britanskog univerziteta Stanford. Savjetuje da iz rječnika izbacite “moram” jer stvara osjećaj obaveze. Roth savjetuje da “moram” zamijenimo sa “želim” i stvari će se činiti mnogo jednostavnijima.

I “ali“ vas sputava jer automatski stvara sukob. “Želim posjetiti obitelj, ali moram na posao” – umjesto “ali” ubacite “i” da bi mozak sam pronašao rješenje problema. Roth pojašnjava kako dizajnersko razmišljanje može promijeniti život nabolje.

– Problem je što opravdanjima najčešće lažemo sami sebe – objašnjava Roth i daje vlastiti primjer:

– Kad sam tek počeo raditi, često sam kasnio na sastanke, a kad bih konačno stigao, opravdavao sam se užasnom gužvom. No prava istina je da mi sastanci nisu bili životni prioritet. Odlučio sam krenuti na posao 10 minuta ranije i uvijek sam stizao na vrijeme – kaže Roth.

Kad prestanete tražiti i koristiti razloge da biste zadovoljili sebe, povećat ćete šanse za promjene u ponašanju, a time i za produktivnost. Kad konačno promijenite svoje navike, ne ismijavajte tuđe izgovore, nego pustite pojedince da sami rade na samopromjeni.

  • Zaboravite ‘ali’ Kad koristimo riječ “ali”, automatski stvaramo sukob koji ne postoji. Recite “Želim ići u kino i moram raditi”, a mozak će automatski tražiti rješenje za oba problema.
  • Prigrlite riječ ‘želim’ Umjesto “Moram se rano probuditi” recite “Želim se rano probuditi”. Ovaj jednostavan trik omogućit će vam da stvari obavljate puno lakše.
  • Proširite rječnik Počnite koristiti druge riječi i shvatit ćete da problemi nisu nerješivi, te da imate više kontrole nad životom.

savjetnikuspjeha

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *