Patentiran donji veš koji se može nositi sedmicama bez pranja

Zamislite da nosite “eko” gaćice, neprestano sedmicama bez pranja. Zapravo, ne morate zamišljati, jer takvo donje rublje već postoji i postoji mogućnost da postane hit u svijetu.

Napredni danski start-up

“Klasičan način kupovine, nošenja te pranja i bacanja iznošenog veša je gubitak resursa, a pridonosi i zagađenju okoliša. Naš veš možete nositi sedmicama, tako štedite i novac i vrijeme”, pojašnjava cijelu ideju 27-godišnji Mads Fibiger, suosnivač start-upa Organic Basics.

Navedena danska start-up kompanija patentirala je tako sasvim novu generaciju donjeg veša.  Njihove kolekcije je lako pregledati i na sljedećem linku. U budućnost možda neće ni biti drukčijeg veša.

U čemu je uopće, tajna veša koji bi mogao napuniti latice naših ormara u bliskoj budućnosti? Kako su postigli takvu tekstilnu formulu?

Materijali i psihička nelagoda

Proizvođači su otkrili medijima da je tajna svega u, dakako, materijalima. Tačnije, u pitanju je poliamidno vlakno koje je presvučeno srebrom i organskim pamukom. Naime, spajanjem srebra i organskog pamuka dobiva se ubojita kombinacija za bakterije i to čak 99% na štetu bakterija.

U javnosti su mišljenja oko ovog neobičnog izuma podijeljena. Dok jedni cijelu priču vide kao primjer jedne sjajne ekološke ideje, drugi se uglavnom zgražavaju. I to nad činjenicom da se sedmicama nosi isto donje rublje te se pitaju (zanemarujući utrošak vode i energije) zašto tako nešto uopće treba postojati.

Iz kompanije poručuju kako su već prodali više od 200 hiljada komada rublja i kako je jedina zemlja u koju ne izvoze, Rusija.

zavnews/geek.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *