Ambasada Turske demantuje Dodika: Nema ništa od velikih projekata ako nastavite blokirati institucije BiH

Nakon sastanka sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, saopćenjem za javnost oglasio se ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Haldun Koç.

Saopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

– Kao što je već ranije izjavljeno, u kontaktima je sa naše strane dato do znanja da je za nastavak započetih projekata potrebno da mehanizmi donošenja odluka institucija Bosne i Hercegovine budu aktivni. Naš stav po ovom pitanju je na jasan način prenesen.

Što se tiče migranata, u kontaktima je također naglašeno da se nastavljaju razgovori sa EU i svim drugim zainteresovanim stranama, da se ovdje radi o jednom globalnom problemu, te da je potrebno da se zauzme jedan zajednički stav po ovom pitanju – stoji u saopćenju.

Turski ambasador je praktično demantovao navode iz saopćenja koje je medijima poslao Kabinet Milorada Dodika, a u kojem su potpuno pogrešno interpretirani stavovi Ambasade Turske.

U saopćenju Dodikovog kabineta je navedeno kako se “Dodik zahvalio Republici Turskoj i njenom predsjedniku Reçepu Tayyipu Erdoğanu za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne treba da budu dovedeni u pitanje zbog novonastale situacije u BiH”. Stvari stoje potpuno suprotno, a to znači da je Dodiku na sastanku jasno rečeno, što se navodi i u demantiju Ambasade Turske – “da je za nastavak započetih projekata potrebno da mehanizmi donošenja odluka institucija Bosne i Hercegovine budu aktivni”. Ukratko, ako Dodik i njegov SNSD nastave sa blokadama rada institucija Bosne i Hercegovine, u pitanje će biti dovedeni i veliki projekti poput izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Dodikov kabinet je u saopćenju naveo i kako je “turski ambasador informirao Dodika o problemima u vezi s migrantima, naglašavajući da je ovaj problem velikim dijelom izazvan licemjernom i dvoličnom politikom Evropske unije”.

– Turska nema strpljenja za dvoličnost EU – naveli su u saopćenju iz Kabineta, prenoseći navodne izjave ambasadora Halduna Koca. Turska ambasada, kako se vidi iz demantija, u potpunosti negira da je takvo što rečeno na sastanku.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *