Za pola godine u Donjem Vakufu više od 500 zaposlenih

 

Od 1. januara do 30. juna ove godine na području Donjeg Vakufa zaposlene su 523 osobe, koje su se nalazile na evidenciji Biroa za zapošljavanje u tom gradu.

“U novootvorenom preduzeću “Olip” zaposlilo se 250-300 osoba različitih obrazovnih profila. Također, veći broj radnika, uglavnom varioca i drugih zanimanja metalske struke, zaposlen je u pojedinim lokalnim firmama”, kazao je Feni šef tog biroa Enes Škandro.

Dodaje da je u spomenutom periodu s evidencije nezaposlenih brisano ukupno 806 osoba, te da je veliki broj radnika uposlen u preduzeća koja se bave drvnom industrijom.

“Uz osobe koje su našle posao u Donjem Vakufu, ima i onih koje su se zaposlile u drugim općinama, Bugojnu, Jajcu…Neki su otišli raditi u Sloveniju. Manji broj je, nažalost, preminuo”, naglasio je.

Ističe da je posredovanjem Biroa za zapošljavanje u julu zaposleno 135 osoba, te da se u isto vrijeme na evidenciju nezaposlenih prijavila 131 osoba, i to su uglavnom mladi koji su tek završili srednje škole.

“Trenutno su nezaposlene 2.392 osobe, od kojih 93 s diplomom visoke stručne spreme, a 56 više školske spreme. Srednju stručnu spremu ima 581 osoba, a u strukturi nezaposlenih značajan je broj KV i NK lica, kojih je ukupno 1.650”, kazao je Enes Škandro.

 

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *