Čović i Dodik imaju iste poruke liderima susjednih zemalja

 

Obilježavanje godišnjice hrvatske akcije “Oluja”, kao i prethodnih, i ove je godine izazvalo veoma oštre reakcije iz Hrvatske i Srbije. Hrvati su obilježavali godišnjicu presudne pobjede u otadžbinskom ratu, a Srbi su kako sami kažu, obilježavali godišnjicu progona i stradanja svoga naroda.

Ovaj događaj za nas u Bosni i Hercegovini, važan je utoliko više jer je pokazao pravo lice odnosa Hrvatske i Srbije prema BiH. Dragan Čović i Milorad Dodik ovu godišnjicu “Oluje” obilježili su na potpuno isti način. Rame uz rame su stajali sa liderima susjednih zemalja, Čović sa desne strane predsjednice Kitarović, a Dodik sa desne strane predsjednika Vučića, i obojica su na skoro identičan način uputili poruke svojim nacionalnim liderima, a koje se tiču njihovih naroda u BiH, ali i same BiH. Slučajno ili smišljeno i dogovoreno, prosudite sami.

Na spomenutom obilježavanju “Oluje”, Milorad Dodik je rekao: “Ja molim predsjednika Vučića da uloži svu moguću energiju i zaštiti nas u Republici Srpskoj”, dok je Dragan Čović poručio: “Ono što danas treba je da Hrvatska snažno stane uz Hrvate Bosne i Hercegovine”.

Zagreb i Beograd nisu ništa drugačije postupili tokom obilježavanja “Oluje”, dajući veoma zapaženu ulogu dvojici lidera iz BiH, osim što je Srbija ovaj puta otišla malo dalje, kada je njen predsjednik Aleksandar Vučić otvoreno podržao i aplaudirao na izjave Milorada Dodika, da Srbija i RS trebaju biti jedan državni prostor.

Zagreb i Beograd ponovo su pokazali svo svoje licemjerstvo, i otvoreno bez imalo stida i morala dokazuju da još uvijek imaju pretenzije prema Bosni i Hercegovini.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *