Izetbegović preglasan: Čović i Ivanić protiv ugovora sa Islamskom zajednicom

 

Danas je održana 46. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ugovor Bosne i Hercegovine sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini nije bila jedna od tačaka dnevnog reda sjednice.

Iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u prijedlog dnevnog reda današnje sjednice uvrstio tačku “Prihvatanje Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajednice u BiH”, članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić zatražili su da se ta tačka ukloni sa dnevnog reda.

S obzirom na to da se, u skladu sa Članom 21. stav 5. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH, odluke o utvrđivanju dnevnog reda, odnosno izmjena istog, donose većinom glasova, predsjedavajući Predsjedništva BiH je preglasan te je tačka skinuta sa dnevnog reda.

Iako je sadržaj ugovora ranije usaglašen, dvojica članova Predsjedništva BiH odbijaju prihvatiti isti. Prijedlog Osnovnog ugovora između Islamske zajednice i države BiH usvojilo je Vijeće ministara BiH u septembru 2015. godine, a zatim je taj prijedlog Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostavilo Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Međutim, taj ugovor, za razliku od ugovora sa drugim vjerskim zajednicama u BiH, nikada nije potpisan.

Upravo je Dragan Čović u februaru ove godine kazao da je nepotpisivanje ugovora države BiH sa Islamskom zajednicom u BiH “pitanje političkih odnosa u našoj zemlji”. Drugim riječima, ugovor, kakav su ranije potpisali Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva, mehanizam je ucjene koji članovi Predsjedništva BiH koriste zarad realiziranja vlastitih političkih ciljeva.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *