Kako postati otporniji na kritike ljudi

 

Woman shouting to man with megaphone against grunge background.

Kritičari vas mogu naučiti kako se izboriti s negativnim osjećajima. Vi im samo to trebate dopustiti. Kada vas kritiziraju, najbolje je ostati hladnokrvan, ne shvatati sporne riječi lično i pokušati izvući najbolje iz kritike koju ste primili. Ona vam, između ostalog, može dati i lekciju iz upravljanja osjećajima.

Lori Deschene, autorica bloga “Tiny Buddha” smatra da kritike mogu ojačati otpornost na negativne osjećaje.

Naučite tolerirati

Umjesto burne reakcije i odbrambenog stava, naučite prihvatiti neugodna osjećanja koje je kritičar izazvao. Upravo kada smo povrijeđeni treba znati kako se smiriti i ne voditi se emocijama. Tako ćete moći i razviti vještinu rješavanja problema, što je daleko lakše hladne glave.

Preispitajte sebe

Ako ste posebno jako reagirali na nečiju kritiku, znači da je ona uspjela doprijeti do problema na koji ste posebno osjetljivi. Preispitajte svoju reakciju i dođite do srži tog neriješenog problema. Možda je neko ostavio ožiljak svojim riječima, a na vama je da se toga oslobodite.

Budite racionalni

Negativni ton dobro skriva korisne savjete, tako da nemojte svaku kritiku uzimati kao ličnu uvredu, već razumno promislite o njoj. Važno je da razumijete da vam ne želi svaki kritičar zlo, već i da može pomoći.

Nije sve crno-bijelo

Za pohvale uvijek vezujemo pozitivna osjećanja, a za kritiku negativna, tako da kritika ohrabruje da preispitate svoje instinktivne asocijacije i emocije. Onda kada prestanete razmišljati crno-bijelo, samo nebo će vam biti granica!

 

zavnews/savjetnikuspjeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *