Šarović o zabrani izvoza jabuka: Policija se mora uključiti u istragu

 

Zbog slučaja koji je doveo do zabrane izvoza jabuka u Rusiju zatražit ću da se u istragu uključi policija jer se radi, između ostalog, i o falsifikovanju deklaracija, poručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

– Sada ne mogu reći koliko će firmi, osoba ili državnih službenika biti obuhvaćeno ovom istragom, ali ono što je sigurno je to da će biti potrebno odstraniti one koji su na nezakonit način učestvovali u ovom poslu. Moje mišljenje je da i službenici u institucijama koji su odgovorni za cijelu ovu situaciju ne mogu zadržati svoje pozicije, ali o tome ne odlučujem ja – kazao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Ministar je rekao kako se prema njegovim saznanjima radi o firmi iz Bijeljine koja ima samo jednu kancelariju, nema čak ni telefon, a navodno je njen vlasnik i osnivač osoba iz Srbije.

Cijeli slučaj je izašao na vidjelo kada su ruski inspektori na granici na gajbama sa jabukama vidjeli deklaracije proizvođača iz Poljske i uvoznika iz BiH, a radi se o jednoj firmi iz Brčkog, iako je u popratnoj dokumentaciji navedeno da su jabuke proizvedene u BiH.

 

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *