U BiH stigao radar najnovije generacije, nemoguće izbjeći kaznu

 

Sarajevska policija nedavno je izvršila probno testiranje jednog od najsofisticiranijih radarskih sistema u svijetu, poznatijeg kao TruCAM.

Radi se o mjernom uređaju sa integrisanim laserom i digitalnom kamerom za snimanje fotografija i videozapisa. TruCAM radi tako da prikuplja niz videodokaza za počinjene prekršaje, sa slikom visoke rezolucije na osnovu koje se identifikuje vozilo, registarske oznake i vizuelne karakteristike osobe koja je upravljala vozilom, a na osnovu kojih je moguće identifikovati i vozača.

Isto tako, ovaj uređaj mjeri brzinu vozila u mjernom opsegu od nula do 320 km/h, a na udaljenosti i do 700 metara danju. Radar funkcionira danju, noću, kada je magla ili kišno i snježno vrijeme. TruCAM je poseban i po tome što kada zabilježi brzinu veću od dozvoljene, automatski sve podatke šalje na glavni server tako da će biti nemoguće na bilo koji način izbjeći plaćanje kazne predviđene zakonom.

Prilikom testiranja ovog najnovijeg radara, kod nekoliko je vozača bila izmjerena brzina veća od dozvoljene ali su ovaj puta policajci samo izdali upozorenje vozačima, te ih ujedno i upoznali sa novim radarskim sistemom.

Detaljnije o svemu ovome pogledajte u video prilogu Slučajeva-X, televizije Hayat:

 

zavnews

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *