OHR: “Neupitan je teritorijalni integritet države BiH sastavljene od dva entiteta”!

 

Rješenja treba naći u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju, tako da se izbjegnu dalje podjele u društvu, kazali su iz OHR-a, komentirajući izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je u nedjelju u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju kazao da je ”treći entitet ozbiljna mogućnosti”.

Iz OHR-a su sasvim izravno i jasno ponovili da je njihovo opredjeljenje za teritorijalni integritet suverene države BiH koja se sastoji od dva entiteta.

“Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira smatraju da sve reforme treba da dovedu do funkcionalnijih i ekonomičnijih institucija u BiH, koje će bolje odgovarati na potrebe građana. Također su više puta izrazili opredjeljenje za teritorijalni integritet suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Promjene ustavne strukture BiH zahtijevale bi sveobuhvatan proces postizanja konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru. Rješenja treba naći u međusobnom razumijevanju, dijalogu i pomirenju tako da se izbjegnu dalje podjele u društvu”, kažu u OHR-u.

Na ovo pitanje reagirala je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

– Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD su posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Mi odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima – kaže se u reakciji Ambasade SAD u BiH.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *