U Kamernom teatru 55, večeras promovirano potresno remek djelo, Nuhanovićeva knjiga “Zbijeg”

 

U Kamernom teatru 55, večeras je predstavljena i promovirana knjiga “Zbijeg” Hasana Nuhanovića, srebreničanina koji je preživio genocid, i koji je iz svoje porodice jedini živi svjedok tog stravičnog zločina koji se dogodio 1995. godine na području Srebrenice.

Knjiga “Zbijeg” je inače treće izdanje, a govori o situaciji u kojoj se 1992. godine našlo preko 100 000 Bošnjaka sa prostora Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Cerske, Konjević Polja, Nove Kasabe, Žepe i Han Pijeska.

Direktor Kamernog teatra 55, glumac Emir Hadžihafizbegović, Nuhanovićevu knjigu je nazvao “potresnim remek djelom” koje preporučuje svima, a sam Nuhanović je kazao da je ova knjiga drugačija od njegove prethodne dvije knjige, i kako je rekao, ovo je “roman sa istinitom pričom”, za razliku od prethodnih knjiga koje su bile dokumentarnog karaktera i bez klasične radnje koja inače privlači čitaoce.

Autor knjige podsjetio je također da je 1. izdanje objavljeno prije pet godina, i da su povratne informacije čitalaca bile izuzetno dobre, što ga je kako kaže navelo da napiše treće izdanje knjige, koju je nazvao Zbijeg, a koja ovaj puta govori o događajima iz 92. i 93. godine, o kojima se kaže veoma malo zna, a koji su prethodili genocidu iz 1995.

Hadžihafizbegović je večeras napomenuo da sarajevska redateljica Jasmila Žbanić radi na filmu po dramaturgiji “Zbijega”, a koji tematizira jedan dan u Holandskom bataljonu u Srebrenici, dok je za autora kazao da je “dragocjen čovjek”, podsjetivši na Nuhanovićevu ličnu tragediju i gubitak svih članova porodice.

– Međutim, on ne govori samo iz pozicije kulta žrtve, već iz pozicije onoga koji želi prosperitet i bolju budućnost BiH – rekao je Hadžihafizbegović.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *