Zvizdić u posjeti ZDK: “Ovaj Kanton je godinama izvozni lider BiH”!

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić, posjetio je danas Vladu Zeničko-dobojskog kantona, gdje je s premijerom Miralemom Galijaševićem i kantonalnim ministrima, razgovarao o aktuelnim temama, problemima koje treba rješavati i napretku koji je postignut u proteklom periodu.

– Pratimo situaciju na svim nivoima u BiH i mogu konstatovati da se većina stvari kreće u pozitivnom pravcu, ali ne i onom dinamikom i kapacitetom kojim bi mi to htjeli. Činjenica je da je ZDK lider u izvozu unutar BiH. Na području ovog kantona sjedište imaju neke od najrenomiranijih firmi. Važan podatak je da je izvoz u prva četiri mjeseca značajno rastao i to je jedan od ključnih indikatora privrednog razvoja, odnosno, pokazatelj da većina našeg izvoza, više od 73%, ide ka zemljama EU – kazao je Zvizdić nakon sastanka u Vladi ZDK.

– Sve to svakako govori o nekim pozitivnim tendencijama. Da li smo zadovoljni ukupnom dinamikom i brojem radnih mjesta? Naravno da nismo, i nastavljamo kontinuirano raditi na svim projektima koji će značiti dalji put ka evropskim integracijama. Oni će značiti ekonomski razvoj BiH i stvaranje ambijenta mira i stabilnosti, kao preduvjeta za ekonomski razvoj, nove investicije i prosperitet za dobrobit svih njenih građana – dodao je Zvizdić.

Nakon posjete Vladi ZDK Zvizdić će se susresti sa privrednicima Zenice, nakon kojeg će položiti cvijeće na spomen-obilježju Kameni spavač.

Večeras će predsjedavajući Vijeća ministara BiH prisustvovati svečanoj akademiji u Bosanskom narodnom pozorištu, koju organizuje SDA Zenica, u povodom 27. godišnjice stranke.

Firme koje egzistiraju na području ZE-DO kantona, u prošloj su godini ostvarile izvoz od 1,6 milijardi KM, što je 300 miliona više od firmi sa prostora Tuzlanskog kantona, koji je drugoplasirani, ili naprimjer 1,2 milijarde KM više od firmi iz Hercegovačko-neretvanskog kantona.

 

zavnews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *