Turska spremna da uloži 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta

Na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, sa zamjenikom ministra ekonomije Republike Turske Fatihom Matinom, izražena je spremnost za značajna ulaganja Republike Turske u sektor zdravstva, ali i sektor drvne industrije, gdje postoje potencijalni ulagači spremni da ulože 150 miliona eura u sektor prerade otpadnog drveta, uz uvjet osiguranja sirovine za preradu.

Također je istaknuto da se privode kraju tehnički razgovori vezani za izmjene i dopune Sporazuma o slobodnoj trgovini, te je najavljen skori sastanak s ministrom ekonomije Republike Turske Nihatom Zeybekčijem, radi razgovora o preostalim pitanjima vezanim za značajno unaprjeđenje ovog za BiH važnog ekonomskog sporazuma.

Šarović se s Matinom sastao danas tokom Sarajevo Business Foruma, gdje je imao još niz sastanaka s delegacijama i privrednicima drugih zemalja, na kojima su uspješno predstavljeni potencijali i mogućnosti za nova ulaganja u BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U cilju daljeg unaprjeđenja saradnje i prezentacije potencijala Bosne i Hercegovine, održani su i sastanci s ministrom ekonomije Republike Indonezije Darminom Nasutionom, te privrednom delegacijom Bahreina. Konstatirano je da postoji konstantan trend rasta izvoza bh. proizvoda, ali da u odnosu na potencijale BiH, izvoz i ulaganja mogu biti mnogo značajniji.

“BiH je lider u regionu po hidropotencijalima i ključni proizvođač električne energije”, istakao je ministar Šarović, pozivajući investitore da ulažu u projekte iz ove oblasti.

Delegacije drugih zemalja iskazale su veliku zainteresiranost i spremnost za ulaganja u BiH, pokretanje novih projekata, ali i uklanjanje ekonomskih barijera, te aktivan rad na bližem povezivanju i jačanju saradnje privrednika.

zavnews/akta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *