Bobovac danas bio domaćin prvog “Gastro festa“

Brojna udruženja, čuvari bosanskohercegovačke tradicije i historije, danas na srednjovjekovnom gradu Bobovcu, kod Vareša, predstavila su svoj rad, bosansku kuhinju, rukotvorine i druge aktivnosti.

Okupio ih je prvi ”Gastro fest”, a Bobovac je izabran zbog promocije tog mjesta, koje posjećuju brojni gosti, ali ne dovoljno koliko zaslužuje.

Upravo ovakve manifestacije, smatra načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević, prilika su za pozivanje turista i gostiju i predstavljanje historije, ali i prirodnih ljepota.

Marošević je kazao da Bobovac teritorijalno pripada Varešu, ali da je on naslijeđe cijele Bosne i Hercegovine.

– Pokušavamo da Bobovac promoviramo u cijeloj državi i šire. Bobovac ima šta ponuditi, a manifestacije kao što je “Gastro fest“, dobra su prilika za to. Nadamo se da će ovo postati tradicija – rekao je Marošević.

Na prvom ”Gastro festu” predstavile su se i članice BZK Preporod Vareš, koje su na svom štandu ponudile tradicionalni bosanski vez i drvorez sa motivima Vareša.

Bosansku kuhinju predstavile su žene umrežene Udruženjem ”Žene Budoželja”. One se bave izradom rukotvorina, kuhanjem, ali ističu, u prvom planu im je druženje. Kažu da se uvijek odazivaju ovakvim skupovima, da podrže organizatore, ali i da pokažu da bh. tradicija nije zaboravljena i da se o njoj ima ko brinuti.

”Gastro fest” organiziralo je Udruženje ”Čuvari bosanske krune Bobovac” u saradnji s Udruženjem ”Progresivni razvoj organizacija i individua” (PROI) te Udruženjem ”Alterural”, a uz podršku Općine Vareš i Ambasade Francuske u BiH.

Tokom dana održane su brojne aktivnosti i takmičenja, kao što je izbor za najbolji desert i takmičenje u starim narodnim sportskim igrama i disciplinama.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *