David Scheffer: Vjerujemo da imamo dokaze za genocid, ključni događaji iz 1992.

Nakon što je agent BiH Sakib Softić predao zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) po tužbi BiH protiv Srbije, ovaj slučaj konačno poprima isključivo pravne dimenzije. Odluka o prihvatanju aplikacije je isključivo u rukama ove pravosudne institucije, a ne u rukama bilo kojeg bh. zvaničnika.

S tim u vezi je besmisleno svako pismo koje Mladen Ivanić ili Igor Crnadak pošalju u Hag, a još besmislenije je blokiranje institucija BiH kako bi se zaustavio legalni i legitimni pravni postupak započet još 20. marta 1993. godine. O detaljima iz sadržaja zahtjeva za reviziju bh. pravni tim nije mnogo govorio, izuzev od ranije poznatih konstatacija o značaju dokaza iznesenih na suđenju Ratku Mladiću.

– Fokusiramo se na dokazivanje genocida u napadima na šest bh. općina 1992. godine. Prije deset godina je Sud smatrao da nisu imali dovoljno dokaza o postojanju genocidne namjere. Vjerujemo da sada imamo dokaze za to – kazao je član bh. tima i autor zahtjeva za reviziju David Scheffer, a prenosi New York Times.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *