Ideja naših mladih stručnjaka prodala na hiljade bh. proizvoda

Zahvaljujući ideji mladih IT stručnjaka u samo mjesec dana prodato je više od 20.000 bosanskohercegovačkih proizvoda, a najrevnosniji kupci dobili su i nagrade. Veoma jednostavan recept za promociju naše ekonomije urodio je plodom.

Riječ je o aplikaciji za pametne telefone Kupuj 387 koja funkcionira tako da nakon što kupite neki od bh. proizvoda skenirate kod i tako dobijate bodove. Početkom februara nagrade su podijeljene najboljima, a aplikacija za pametne telefone sada je, nakon okončane testne faze, zvanično puštena u rad.

– Aplikacija je odmah nakon objavljivanja postala veliki hit, te smo u januaru bili među najpopularnijim novim i besplatnim igricama na play storeu. U prvom mjesecu smo skupili oko 4.000 igrača, što je naposlijetku rezultiralo sa preko 20.000 skeniranja bh. proizvoda – priča Banovićanin Nusmir Mekić, koji je uz Velida Vrabca, idejni tvorac aplikacije.

Da broj korisnika i dalje raste najbolje ilustrira činjenica da je trenutno na Kupi 387 prijavljeno 5.375 korisnika, dakle, onih koji aktivno traže bh. proizvode u supermarketima.

Inače, uz Mekića i Vrabca, koji je realizator aplikacije, na ovom projektu radili su i Mirza Alibegović kao grafički dizajner, Menisa Hrvić kao pomoćnica u realizaciji, te Mirza Omerašević, Haris Bešić i Elmir Kobilica, koji su obavili testiranje.

– Smatramo da smo direktno uticali na promociju naših proizvoda. Pored toga uveli smo i pravila po kojima tražimo račune od najboljih igrača kako bi nagradili najbolje kupce i izbjegli eventualne prevare. Tako da smo dobili račune ali i fotografije velikih domaćih kupovina. To je ono što je i cilj aplikacije, da motivišemo naše ljude da kupuju domaće – kaže Mekić za Faktor.

Inače, Nusmir Mekić je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Tuzli, ocjenom 9,75, a nedavno je u Danskoj nagrađen za svoj projekat jeftinih vjetroelektrana koje će svi moći priuštiti, a koje su dva do tri puta jeftinije od konvencionalnih. Projekat Kupuj 387 realizirao je sa svojim kolegama s Elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, a ovi mladi ljudi su na najbolji mogući način pokazali da su spremni stečeno znanje odmah primijeniti u praksi.

– Reakcije korisnika su vrlo pozitivne, također partneri koji rade sa nama su zadovoljni te pozivamo i druge da nam se priključe kako bi zajedno ojačali našu domaću ekonomiju – poručuje Mekić.

Da se radi o sjajnoj akciji koja je itekako potrebna našoj zemlji prepoznao je i jedan od naših najboljih sportista Amel Tuka, koji je jedan od promotora projekta.

zavnews/faktor

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *