TTU Energetik ubrzo počinje s aktivnom proizvodnjom

Nakon što je nedavno prodata imovina dijela Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, stvoreni su uslovi za formiranje novoosnovane firme TTU Energetik. Kako najavljuju iz Vlade TK, TTU Energetik bi ubrzo trebao početi s aktivnom proizvodnjom, a petnaest radnika je već počeo s radom u ovoj fabrici.

Krajem prošle godine proizvodni dio firme TTU u Tuzli prodat je za oko šest miliona KM. Imovinu su kupili Elektroprivreda BiH i RMU Banovići. Većinski vlasnik nove firme je Elektroprivreda u iznosu od 80%, dok će preostalih 20% pripasti RMU Banovići.

Kantonalni premijer Bego Gutić kaže da su obaveze prema firmi i radnicima koje su Vlada Federacije BiH i Kantonalna vlada preuzela tokom prošle godine i ispunili.

“Moram naglasiti da ne stoje primjedbe koje ovih dana čujemo od sindikata na njihovim protestima koje oni organiziraju ponedjeljkom, da Vlada FBiH i Vlada TK nisu ispunile svoje obaveze. Vlada je prije godina dana obećala slijedeće – da otvaramo stečajni postupak, da uporedo sa stečajnim postupkom tražimo strateškog partnera. Našli smo strateškog partnera, to je Elektroprivreda BiH i Rudnik uglja Banovići, koji su formirali novo privredno društvo. Kazali smo da idemo s kupovinom dijela imovine TTU-a u ovoj godini i sve je to i ispunjeno”, izjavio je Gutić.

Ubrzo će u ovoj firmi početi aktivna proizvodnja. Planirano je zapošljavanje 65 radnika, koji će biti sukcesivno primani, odnosno u skladu s potrebama. Čekaju se prvi poslovi u narednom periodu, kao i daljnja zapošljavanja.

Cilj je osposobiti kompaniju da samostalno izlazi na tržište i prijavljuje se na tendere, kako bi se nadoknadilo izgubljeno vrijeme i kvalitet u mašinskoj industriji BiH.

zavnews/biznisinfo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *